En bælgfrugt, der er god for helbredet

Kikærter er en af hovedingredienserne i Middelhavskøkkenet. Bælgfrugten er rig på vegetabilske proteiner (i gennemsnit 9 g pr. 100 g kikærter) og danner sammen med durumhvede en proteinduo, der let erstatter kød. Men intet forhindrer dig i at tilføje kyllingebryst eller oksekød til kikærterne og durumhveden, som i øvrigt både bruges til pasta og brød. Kikærter indeholder B9 vitamin og mineralsalte, men hverken gluten eller kolesterol. De kan krydres efter smag og behag med salt, olivenolie og evt. karry eller spidskommen.
 

Solrige opskriftsideer

Kikærter er grundlaget for mange middelhavsretter såsom couscous, kikærtesalat med spidskommen eller den lækre libanesiske hummus, fin kikærtepuré med hvidløg, tahin (sesampasta) og citron smagt til med fladt brød. Falafler er i øvrigt også lavet med udblødte kikærter og smager fremragende!

Ristede kikærter med paprika

Kikærter stegt i ovnen med olivenolie, havsalt og en masse krydderier kan både spises som topping på salater og i de lækre og pyntede Buddha bowls, men de smager også godt alene. Ristede kikærter er oplagte som en lille snack eller appetizer til middagsgæster. Men de kan også bruges til at forkæle dig selv i hverdagen som en del af en sund madpakke. Hæld lagen fra kikærterne og tør dem på køkkenrulle eller med et rent viskestykke. Kom dem i en frysepose sammen med olie, krydderier som f.eks. paprika, og salt. Ryst posen og fordel kikærterne på en bageplade beklædt med bagepapir. Steg dem i ovnen ved 200 grader i cirka 30 minutter, eller til de er lysebrune og sprøde. Lad dem køle af på en rist - så er de klar til servering.

Lav din egen panisse…

Kikærtemel giver dig mulighed for at fremstille Provence-inspirerede specialiteter som panisse. Og det smager ligeså godt, som det er let at tilberede. Kom vand, olie og salt i en gryde og bring det i kog. Sigt melet i under omrøring. Lad blandingen småkoge i 20 min. til den er tyk. Kom blandingen i små oliesmurte tærteforme i et 1 cm tykt lag og sæt dem koldt. Skær den kolde faste panisse i ca. 2 cm brede strimler eller tern. Rist dem i olie til de er gyldne og sprøde. Kom kværnet peber på før servering. Og voilá, så kan du servere ægte panisse til familie, venner og naboer.

Når du åbner en dåse kikærter, skal du huske lagen. Sidstnævnte kaldes aquafaba, og kan bruges til at erstatte æggehvider og tjene som basen i desserter som f.eks. chokolademousse. Pisk saften i en stor skål med lidt sukker og citronsaft indtil blandingen ligner marengsmasse. Det er let og forbløffende enkelt - og så smager det godt!

Se alle vores nemme opskrifter med kikærter her