Længe leve den søde sprøde majs!

Denne kornsort fra det amerikanske kontinent fik hurtigt succes, da den kom til Europa. Tag ikke fejl af fodermajs til dyr og den søde majs, som vi mennesker spiser. Majsen er både mør, saftig og dejlig sprød, når den koges - eller bruges som popcorn. Den dyrkes først i en kop og derefter i åben jord og kræver meget vand. Det er vigtigt, at majsen gror på en tæt bund af halm for at opnå den rigtige fugtighed. Når den grønne kæmpe vokser i løbet af sommeren, vil den samtidig skabe en velkommen skygge til alle de andre grøntsager. I sæsonen sælger nogle majsproducenter friske majs direkte fra marken til opbevaring i fryseren. Tilberedning af majs er let. Fjern bladene, vask kolben, kom smør på og bag den i ovnen eller grill den. Så kan du nyde den søde, sunde majs i store bidder.

Opskrifter ligeså lette som de er lækre

Det høje indhold af kulhydrat (6 gange så meget som dets proteinindhold) har givet majs det velfortjente ry som nærende mad med et lavt kalorieindhold (kun 106 kcal pr. 100 g). Det lave fedtindhold (mindre end 2 g/100 g) helt fri for gluten gør samtidig majs perfekt til mange opskrifter. Det er en vigtig del af ingredienserne i den traditionelle tunsalat med ris og tomater, som vi alle havde på menuen, da vi studerede. En nem opskrift er at mose tun fra en dåse i en skål, rør 2 spsk. mayonnaise og ca. 35 g majskerner i, smag til med saltflager og peber og pynt med purløg. Selv i dag elsker mange at forberede og opbevare en god tunsalat i en tupperware boks til en sund og let frokost på arbejdet. Det er også et hit at tilføje majs til en pestosalat med kikærter og bønner eller chili con carne. Blander du majs med surimi og krydrer det med en dejlig hjemmelavet mayonnaise, har du en nem og sund snack til børn. En anden velsmagende idé er at lave en majsdip med creme fraiche, majs, chili og lime.

Majs i både blandede- og minimajs- versioner

Prøv fiskefrikadeller med majs, de smager fantastisk! Fra indfødte amerikanere i nutidens Canada er der en opskrift, hvor du moser majsen og fremstiller en kød- eller fiskebaseret suppe kaldet sagamité. Du kan også prøve at bruge minimajs i en salat med cherrytomater, syltede peberfrugter og palmerhjerter. Palmehjerter er en sprød og mild grøntsag med en let sødlig smag, der har et strejf af nødder, træ og asparges. Du finder minimajs i konservesafdelingen i saltlage eller eddike. De kan spises som pickles eller som appetizers med chorizoskiver, oliven og ostestykker. Eller prøv dem i en kyllingesandwich med lidt salat eller i en krydret okse-wok, og nyd de mange forskellige smagsindtryk. Sidst men ikke mindst, kan majsen også bruges i kager, som for eksempel i banan og majs- muffins.

Se alle vores nemme opskrifter med majs her