Ernæringsegenskaber

Lille, men stærk! Sådan kunne vi beskrive frøene fra quinoa, der botanisk set hverken er korn eller græs, men derimod tilhører salturt-familien, som også omfatter spinat, rødbede og sukkeroen. Det videnskabelige navn for Quinoa er Chenopodium quinoa. Det har en en nøddeagtig smag og kommer oprindeligt fra Sydamerika (Bolivia, Peru, Ecuador). Quinoa er rig på smag og helt glutenfri og indeholder en masse fibre og kulhydrater og er i dag elsket for sit høje proteinindhold (aminosyrer), der er lettere at fordøje end de fleste andre bælgplanter som f.eks. linser. Det er en superfood, som er blevet en naturlig del af vores måltider til hverdag og fest. Frøet indeholder saponin, der er en bitter harpiks, som er vanskelig for vores krop at fordøje, men den forsvinder heldigvis i forarbejdningen af quinoa. Så du behøver ikke at skylle den quinoa, du køber i Europa, saponinen er allerede fjernet.
 

Rig på protein og de sunde fedtsyrer

Quinoa er rig på protein, hvor f.eks. hvede og ris skal suppleres med bælgplanter som kikærter, bønner og linser for at give dig de otte essentielle aminosyrer, der udgør protein. Her dækker quinoaplantens frø hele spektret! Quinoaplantens frø indeholder ikke blot stort set alle essentielle aminosyrer og et meget højt proteinindhold på 7,5 - 22%, men har også et fedtindhold på omkring 5% baseret på overvejende de sundeste fedtsyrer. Blandt fedtsyrerne findes omega-3-fedtsyren alfalinolensyre, der er vigtig for menneskets ernæring. Derfor er quinoa velegnet til vegetarisk diæt. Quinoa indeholder også meget jern, men det er sværere for os at optage end f.eks. jern fra kød. Derfor anbefales det at kombinere quinoa med mad, der er rig på C vitaminer for at lette kroppens optagelse af quinoaens jernindhold.
 

Gourmet quinoa-opskrifter!

Quinoa fylder mere og mere i alverdens opskrifter! Det er hovedsageligt i salater, at den udmærker sig, men den gør sig også godt i hovedretter. Den kan erstatte durumhveden (semulje) i couscous, ris i en Buddha bowl, ledsage rødt kød som oksekød eller fårekød, eller fisk. Quinoa og linser fungerer rigtigt godt sammen med majs og tomater eller varme retter med røget pølse eller laksesteak. Frøet kan også bruges i en gratin med ricottaost, porrer og brødkrummer, i fyldte grøntsager som erstatning for kød eller som en quinoasotto. En let og velsmagende opskrift, der både gør lykke som aftensmad eller frokost: veggiebøffer med søde kartofler og quinoa, lime og frisk koriander. Se alle vores opskrifter med quinoa her