Respekt for jorden og en årelang passion for grøntsager er det, der siden 1853 har defineret Bonduelle og bragt os frem til i dag.
I disse år er bæredygtighed et populært emne, og derfor er det vigtigere end nogensinde at gå i detaljer med, hvad bæredygtighed egentlig vil sige. Hos Bonduelle har vi defineret, hvad bæredygtighed vil sige for os, så vi bedre kan tage handling. Samtidig kan du som kunde lære mere om, hvad vi gør for en bæredygtig fremtid. Vi arbejder med bæredygtighed på seks områder, hver med et særskilt fokus og med klare målsætninger. På den måde ved vi, hvad vi skal gøre, hvordan vi gør det – og vi kan holde os selv ansvarlige for resultaterne. Dette arbejde kan du læse lidt om her. |
For alle de grøntsager, hvor det kan lade sig gøre, dyrker og høster vi dem, når de er naturligt modne i højsæsonen. Herefter tilbereder og pakker vi dem lokalt – på mindre end 24 timer – så de bevarer alt det gode, hvad angår smag, konsistens, vitaminer, mineraler og fibre.
Vi dyrker cirka 80 % af alle vores grøntsager i Frankrig. I Frankrig dyrker vi alle grøntsager i takt med sæsonerne og i de regioner, der er allerbedst egnede. Gennem årene har vi gjort os erfaringer med såkaldte terroirs, der er et kendt begreb, når det kommer til vindyrkning. Ordet terroirs er afledt af ’jord eller ’muld’, og betyder, at grøntsagerne får smag og andre kendetegn fra området, hvor det er dyrket. Ligesom du måske har en vin, du holder særligt af – og derfor ved, hvor den kommer fra og hvad der kendetegner denne type – så har jordens egenskaber og dyrkningsmetoden en lige så afgørende betydning for grøntsager.
Samhørigheden mellem jord og grøntsag er noget, vi længe har anerkendt og forstået – og dermed sat forrest i vores arbejde.
Vi har et mål om kun at bruge pesticider, når det er strengt nødvendigt. Det kalder på innovative løsninger, så vi fortsat kan dyrke grøntsager, men også fortsat kan blive mere bæredygtige.
Det er nemmere at gøre en forskel i fællesskab. Derfor har vi indgået partnerskaber med mere end 2.000 landmænd rundt omkring i Europa. Sammen undersøger, afprøver og implementerer løbende alternative, økologiske dyrkningsteknikker – fx mekanisk lugning, plantedækker og insektnet.
Vi har oprettet tre særlige pilotprojekter, der tester nye veje for det bæredygtige landbrug. I forlængelse af dette arbejde har vi sat et mål om, at 100 % af vores dyrkningsarealer skal dyrkes med mindst to nye, bæredygtige landbrugsteknikker i 2025.
Sammen med vores udvalgte landbrugspartnere sørger vi for, at markerne bliver dyrket så naturligt som muligt, så vi i videst mulige omfang værner om biodiversiteten.
Allerede tilbage i 1996 udarbejdede vi det såkaldte Agronomic Charter – på godt dansk er det vores erklæring om, hvordan vi arbejder med den mest hensigtsmæssige og bedst tænkelige landbrugspraksis. Erklæringen er løbende opdateret, så den er tidssvarende og afspejler vores mål og erfaringer. Vores landbrugspartnere forpligter sig til at arbejde i overensstemmelse med vores Agronomic Charter, der bl.a. opfordrer til:
Hvor tætte partnerskaber har vi så, tænker du måske? Vi kender hver af vores partnere personligt og besøger dem cirka en gang om ugen. Op til høsten er vi hos dem i en hel uge. De tætte bånd med vores landbrugspartnere er din garanti for, at vi lever op til vores løfter.
Vi går efter kortest mulige ingredienslister og mest mulig smag. Derfor minimerer vi mængden af tilsætningsstoffer i vores produkter i takt med, at nye og bedre metoder ser dagens lys.
Meget er sket siden 1853, hvor Bonduelle blev grundlagt. Der er faktisk sket meget alene siden 2014. Vores produkter har siden 2014 været:
Til gengæld er vores grøntsager fulde af smag og afspejler det gode håndværk, som vi har forfinet i mere end 160 år. Vi sigter med andre ord efter at give dig den bedste, mest naturlige oplevelse med vores grøntsager, så du trygt kan lave mad.
Læs også: Vi sætter kursen mod 2025 med disse CSR-forpligtelser
Du finder en række økologiske produkter i Bonduelles sortiment, bl.a. majs, kikærter og linser. Økologi giver mening, fordi vi derigennem passer bedre på vores omgivelser og på den arv, vi giver videre til vores børn. Men fordelene ved økologi er også at finde i hver enkelt grøntsag, der er dyrket på økologisk vis, og som ender på din tallerken.
Vi opfordrer de landmænd, vi samarbejder med, til at omlægge deres praksis fra konventionelt til økologisk landbrug. I den forbindelse tilbyder vi grundig rådgivning og med ugentlige feltbesøg i overgangsperioden er vi med dem hele vejen, så skiftet sker trygt og godt.
Én ting er afgrøderne. En anden er emballagen. Emballagen har også en vigtig rolle i det bæredygtige regnskab. Bonduelle har en målsætning om, at al vores emballage skal være 100% klar til genbrug eller direkte genanvendeligt i 2025.
Pt. er alle vores dåser og glasbeholdere genanvendelige i det uendelige. For at nå vores 2025-målsætning er vi godt i gang med at sikre og efterprøve, at alle materialer – også plastik – vil være genanvendelige/genanvendte og at de passer til de eksisterende retursystemer. Og faktisk også til kommende retursystemer.
Vi arbejder også på øko-design af vores emballage, så vi optimerer vægt og kan integrere fx biobaserede materialer, så vi kommer uden om fossile brændstoffer. Og så opfordrer vi naturligvis alle vores kunder til at sortere affaldet. Når vi hver især gør en indsats, så opstår fællesskabet – og så kommer vi ganske enkelt længere.