1. >Nyheder
  2. >Bedst før og sidste anvendelsesdato: forstå datomærkningen

Der er datomærkning på det meste mad. Og der er to typer at skelne imellem:

1. Bedst-før-datoen står på emballagen. Den er angivet på konserverede varer (kogte retter, saucer) eller tørre madvarer (mel, sukker, bælgfrugter, pasta og ris) såvel som på frosne varer. Kort sagt på alle produkter, der er stabiliserede for at holde længere gennem forskellige konserveringsprocesser. Det står normalt på låget, siderne eller under emballagen.

2. Sidste anvendelsesdato angiver den dato, hvorefter et produkt bliver uegnet som fødevare. Det står kun på friske, letfordærvelige madvarer. Det er kød, fisk, yoghurt, mejeriprodukter, færdigretter, mad på tube og færdigskårede salater. Alle produkter med vand er følsomme og potentielt farlige for vores helbred, når madvaren nedbrydes på grund af udvikling af uønskede bakterier.

Hvad hvis sidste anvendelsesdato er overskredet?

Det er helt enkelt. Madvarer, hvor sidste anvendelsesdato er overskredet, skal fjernes fra hylderne. For mad på tube eller færdigskårede friske grøntsager gælder det også, at de ikke må spises, når sidste anvendelsesdatoen er overskredet. Der er risiko for madforgiftning.

For tørre produkter (ris, pasta, linser osv.) samt konserves, hvor bedst før-datoen er overskredet, er der ingen reel sundhedsfare, men fødevaren kan have mistet hele eller dele af sin kvalitet som smag, konsistens eller ernæringsværdi.

Mad på dåse kan holde sig op til ét år efter bedst før-datoen er udløbet, så længe det står i et tørt miljø og ikke er beskadiget. Hvis dåsen buler ud, eller der kommer en underlig lugt, når du åbner dåsen eller produktet bare ser usædvanlig ud, må du ikke spise det! Det samme gælder frosne varer, som også er spiselige efter bedst før-datoen er udløbet, så længe de er holdt frosne uden optøning på noget tidspunkt.

At holde øje med udløbsdatoer er en god måde at undgå madspild på. Husk, at hver europæer i gennemsnit smider 173 kg * mad ud årligt!

* Kilde