1. >Nyheder
  2. >Fire grunde til, at dåser er miljøvenlige

Dåser bevarer grøntsagerne, når de er på deres højeste og gør dem tilgængelige året rundt samtidig med, at dåserne er genanvendelige i det uendelige. Konserveringsteknikken af mad begyndte i det 19. århundrede og gør i høj grad dåsen til en vigtig del af vores tid med muligheden for at kombinere praktik og økologi. Nok til at dåsen fortjener stor ros.

 

Nyd dem året rundt

Grøntsager modnes på forskellige tidspunkter af året og beriger os hen over sæsonen med f.eks. forårsløg, sommerens tomater og den kolde årstids rodfrugter som f.eks. rødbeder. For at undgå kedelig ensformighed i køkkenet, kan vi nyde grøntsagernes smag året rundt takket være konservesteknikken.

Høstet ved den perfekte modenhed er grøntsagen i sin ultimative ernæringsmæssige og velsmagende topform, når den pakkes straks efter høsten, og beholder dermed de fleste af sine næringsstoffer (vitaminer, mineraler, fibre) uden at der skal tilføjes konserveringsmidler.

Effektiv mod brug-og-smid-væk kulturen

Produktion af grøntsager på dåse er ofte placeret tæt på produktionsområder som marker og frugtplantager samt udskibningshavne. På den måde bliver omkostningerne og CO2-emissionen forbundet med transport reduceret. Læg dertil de nye generationer af dåser, der er lettere og mere stabelbare, hvilket gør det muligt at transportere store mængder effektivt på mindre plads. Konservesteknikken forhindrer fødevarer i at blive beskadiget og dermed ubrugelige i madlavningen, hvilket også bidrager til mindre madspild. Og sidst, men ikke mindst, kan alle grøntsager på dåse nydes året rundt og ikke kun i en kort periode.

Energi-venlig opbevaring

Mad på dåse opbevares ved almindelig rumtemperatur. Når det først er produceret, bruger det ikke mere energi. Det behøver hverken blive transporteret på køl eller opbevaret i køleskab eller fryser. 

Uendeligt genanvendelig emballage

Dåsers metal er 100% genanvendeligt. Faktisk beholder stål og aluminium deres egenskaber og tekniske ydeevne efter hvert genbrug. Da stål og aluminium er "mono-materialer", er de lettere at sortere fra anden husholdningsaffald og langt lettere at genbruge i emballagefabrikkerne end mange andre emballageformer.

Den genanvendelighed gør det muligt at begrænse forbruget af naturlige ressourcer (jernmalm til stål - og bauxit til aluminium), der er nødvendig for produktion af metaller. Læg dertil besparelsen på vand og energi, der er nødvendig til fremstilling af metal, så har du en uendeligt genanvendelig emballage!