1. >Siden 1853
  2. >Guide: Spis mere grønt – til gavn for dig selv og planeten

I det tidlige 2021 udgav Fødevarestyrelsen nye, officielle kostråd, der tager afsæt i både mennesker og klima. Men hvordan er det lige, man kickstarter en grønnere madlavning? Hvordan får man helt konkret kostrådene på tallerkenen derhjemme?

Den grønne madbevægelse og klimabevidstheden vokser i disse år. Et af de seneste tegn på dette kom i januar 2021, hvor Fødevarestyrelsen udgav nye anbefalinger til danskernes kost – det, der hedder de officielle kostråd. For første gang er klimaets sundhed tænkt ind i anbefalingerne, og det er noget, vi er begejstrede for og byder velkommen hos Bonduelle. Vores mission er nemlig at inspirere og hjælpe dig til at spise mere plantebaseret, så vi derigennem bidrager til, at både mennesker og planet har det godt.

Men hvordan kommer man fra tanke til handling, når det gælder grønnere mad- og livsstil? Følg denne lille guide og kom et par skridt nærmere en klimavenlig kost og hverdag.

Lad os starte med et overblik over kostrådene, før vi sætter spotlight på, hvordan du får dem på bordet i hverdagen.

De officielle, klimavenlige kostråd anno 2021

Overordnet set anbefaler Fødevarestyrelsen disse kostråd:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mad med fuldkorn
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Hvis du husker andre kostråd fra da du var barn, så er det ganske rigtigt. De første kostråd så dagens lys i 1970’ernes Danmark, og siden er de revideret en håndfuld gange. Og senest altså i 2021.

Men hvordan kommer man i gang med at spise med grønnere samvittighed? Det ser vi nu på.

1: ”Spis mindre kød” betyder ikke, at maden bliver kedelig

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at mange danskere allerede har skåret ned på kødet* (kilde). Ifølge undersøgelsen har 30 % af forbrugerne tilkendegivet, at de har skåret ned på eller stoppet deres kødforbrug. På trods af den positive udvikling er der stadig mange, der mistænker kødfrie retter for at være kedeligere end deres modpart med kød. Det er ærgerligt, for de kan være mindst lige så smagfulde!

Når du laver vegetarisk eller vegansk mad, så er det imidlertid afgørende at smage retten godt til og at tænke over umami. Udover at smage din mad til med de fire smage surt, sødt, salt og bittert, så giver umami maden det der noget – prikken over i’et, der tager madlavningen et vigtige skridt hen mod velsmag. Og det er vigtigt, så du ikke sidder tilbage og føler, at du savner noget i retten.

2: Bliv dus med de super-sunde bælgfrugter

I de nye kostråd anbefaler Fødevarestyrelsen at spise flere bælgfrugter. Når du indfører en eller flere kødfrie dage i hjemmet, så gør du både noget godt for dig selv og for klimaet. Og der er simpelthen ingen vej uden om bælgfrugter.

Bælgfrugter er fx:

  • Kikærter
  • Røde kidneybønner
  • Sorte, brune og hvide bønner
  • Linser i flere farver

Bælgfrugter er en fremragende kilde til proteiner, og så får du også masser af kostfibre, vitaminer og mineraler. Samtidig giver de en god mæthedsfornemmelse. Ser vi på klimapåvirkningen, så er bælgfrugter nogle af de fødevarer, der har den mindste påvirkning.

I vores sortiment finder du en favnfuld forskellige bælgfrugter. Vi bevarer alle fordelene ved bælgfrugterne, når vi håndterer og pakker dem, og så er de klar til brug – fx i disse lækre retter med bælgfrugter:

Marokkansk suppe med kikærter og granatæblekerner

Sprøde pirogger med spinat og linse-fyld

Squashgratin med røde kidneybønner

Indisk curry med kokosmælk og bønnemix

3: Spis flere grøntsager og pirk til din mad-nysgerrighed

De nye kostråd anbefaler også flere grøntsager på danskernes borde. Og det behøver altså ikke føles som en pligt!

Er du lidt af et madøre, der gerne vil spise mere grønt, så stil det som et mål at afprøve én ny, grøn madopskrift hver uge. Én gang om ugen er overskueligt, især hvis du vælger weekenden, og du får samtidig god inspiration til nye to-go retter med grøntsager, du måske ikke er så bekendt med endnu. 

Det er både godt uge for uge, men også på længere sigt, når du pludselig sværger til en svamperisotto eller indisk curry med kokosmælk og bønnemix.

4: Find inspiration til at spise mere grønt i vores store madunivers

Vi har udviklet Bonduelle madunivers til dig, der gerne vil finde nye, spændende og ikke mindst grønne retter til den hjemlige madlavning. Vi har gjort det nemt og bekvemt at komme i gang med at spise grønnere. 

Maduniverset er nemt at finde rundt i og du kan filtrere efter dine ønsker. Mange af opskrifterne er også nemme at tilberede og præsenteres i videoform af de gode madbloggere, vi arbejder tæt sammen med.

Besøg vores madunivers, når du har brug for inspiration til det grønne – om så det skal stå alene i en vegetarisk eller vegansk ret eller kombineres med en kødret. Du finder både hovedretter, lette frokoster og desserter … Jep, der er også snacks og søde sager derinde. Bare fordi du spiser flere grøntsager og bælgfrugter, så skal der jo være en balance – dét tror vi på er nøglen til at leve mere bæredygtigt :-)