Ernæringsegenskaber

Kidneybønner har fået navn efter deres nyrer-form. De mørkerøde bønner er mest almindelige, men kidneybønner er også hvide, sorte eller plettede. Kidneybønnerne er bælgfrugter ligesom jordnødder, ærter, linser og kikærter, der alle har et højt indhold af proteiner, kostfibre, jern, zink, folat, magnesium og B-vitaminer. Næsten alle bønner indeholder giftstoffet lektin, men ved at sætte bønnerne i blød i 12 timer og derefter koge dem i mindst en halv time, fjernes lektinen. Alt dét har vi allerede klaret for dig i vores kidneybønner på dåse. De er klar til brug, du skal blot skylle dem før madlavningen, så får du en spise, der både smager godt og gavner dit helbred.

Den sundeste fødevare blandt 100

I en undersøgelse fra 2007 blev over 100 frugter, grøntsager og andre fødevarer testet for indhold af antioxidanter. Her vandt bønner. Antioxidanter styrker immunsystemet og beskytter mod skadelige virkninger af frie radikaler. Men kidneybønner er også kilde til energi med et højt indhold af kostfibre og proteiner. Kostfibrene gør kroppen mæt og holder gang i fordøjelsen. Proteinerne er byggesten til muskler og væv og gør også kroppen mæt. Vitamin K hjælper sår med at hele og styrker knoglerne og B-vitaminerne hjælper kroppen med at omdanne mad til energi. Det høje indhold af folat vedligeholder røde blodceller og huden. Læg dertil mineraler som kalk, kalium, fosfor, jern og zink, der hjælper kroppen med at vedligeholde knogler, muskler, blodomløb og immunforsvar. Magnesiummet hjælper med at optage kalk fra maden, og som om det ikke er nok, har kidneybønner et højt indhold af opløselige kostfibre, der sænker kolesteroltallet til glæde for f.eks. diabetikere.

Smag og konsistens

Simreretter er vilde med røde kidneybønner, da de har en mild og let sødlig smag. Kidneybønner er altid gode i varme retter, der trænger til tyngde. Den sødlige smag i sig selv og en særlig evne til at ændre smag efter de ingredienser, kidneybønnerne er i selskab med, gør bønnerne til en vigtig ingrediens i simreretter. Men nyd dem også kolde i salater med krydderurter, olie, eddike, hvidløg og friske grøntsager. 

Minestronesuppe med røde kidneybønner til efteråret

Når efteråret og vinteren banker på døren, og du har brug for en dejlig varm og let ret, der også mætter, så er minestronesuppen med kidneybønner en klassiker. Til fire personer skærer du 150 g bacon i tern og svitser det i en gryde. Skær to gulerødder og to porrer i mindre stykker og svits dem sammen med baconen. Kom 1 dl vin og 8-10 dl vand samt en dåse hakkede flåede tomater og to hønsebouillonterninger i og lad det hele simre i 10 min. Afdryp en dåse kidneybønner (250 g drænet vægt) og en dåse kikærter, der vendes i suppen. Lad bønnerne blive gennemvarme. Smag til med salt og peber og server med pesto og basilikum - og et lækkert brød.

Bagt græskar med grillet kylling, røde kidneybønner og kikærter

Til to personer renser du et 500 gram Hokkaido græskar for kerner og skærer det ud i grove både med skal på. Læg græskarbådene i en bradepande med bagepapir, vend dem med ¼ bundt groft hakket timian og ¼ bundt persille, 2 spsk. olivenolie, salt og peber. Bag græskarbådene i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 25 min. Vend dem med en dåse røde kidneybønner, der er drænet og skyllet og en dåse drænet kikærter. Græskarstykkerne bages derefter videre i ca. 10 min., indtil de er gyldne og sprøde. Vend 500 g kyllingebryst i 2 spsk. olie, salt og peber - og gril derefter kyllingebrystet i ca. to minutter på hver side. Anret kyllingebrystet med de bagte græskar og servér med 2,5 dl yoghurt. Udskriv hele opskriften her

Vegetarisk gryde med kidneybønner og majspuré

Røde kidneybønner klæder denne lækre vegetarret til fire personer. Skyl to dåser røde kidneybønner i en sigte og lad dem dryppe af. Skræl fire mellemstore søde kartofler (600 g) og skær dem i tynde skiver. Skær to rødløg i både og del et ½ blomkål i små buketter. Svits det hele i olivenolie i en gryde. Tilføj ca. 3 dl vand og ½ grøntsags bouillonterning og lad det simre i 10 min. Kom bønnerne i gryden og lad dem blive varme. Smag til med 1-2 spsk. tamari eller soja samt limesaften fra en lime. Til majspuréen bruges to dåser majs (280 g drænet vægt). Blend majsene og 4-5 spsk. fløde sammen med salte mandler og Thai basilikum og server majspuréen som topping på gryderetten sammen med et drys mandler og urter.